Plannen nieuw pensioen klaar in voorjaar 2017

De pensioenfondsen willen komend voorjaar 'het nieuwe pensioen' presenteren zodat het volgende kabinet dit zo snel mogelijk op de agenda kan zetten.

Man en vrouw lopen op het strand
Nieuws
Datum: 05-12-2016

Dat blijkt uit een brief die koepelorganisatie de Pensioenfederatie deze week aan de Sociaal Economische Raad (SER) heeft gestuurd. Als alles voorspoedig verloopt, zou 'het nieuwe pensioen' al vanaf 2020 kunnen worden ingevoerd, verwacht de federatie.

Het huidige pensioenstelsel is achterhaald omdat zogenaamde 'zekere pensioenen' door de lage dekkingsgraden zelden kunnen worden gewaarborgd. Het huidige stelsel is te afhankelijk van de rente én het is oneerlijk, omdat ouderen meer profiteren dan jongeren.

Twee nieuwe varianten

Voor het nieuwe pensioen denkt de Pensioenfederatie In eerste instantie aan twee varianten. De eerste is het zogenoemde ambitiepensioen. Deze variant heeft veel beleggingsvrijheid, maar doet geen beloftes over de hoogte van het pensioen.

Bij de andere variant is ook sprake individueel pensioensparen, maar worden de risico's wel gedeeld met andere leden van het collectief. De nieuwe varianten zouden naast het huidige model moeten worden aangeboden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.