Maximaal 10% premiestijging bij stilzwijgend verlengen

Verzekeraars mogen de premies van schadeverzekeringen maximaal 10% verhogen bij stilzwijgende verlenging.

Waterschade wasmachine
Nieuws
Datum: 07-10-2016

Bedraagt de stijging meer dan 10%, dan is er volgens het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) sprake van een nieuwe verzekering. De verzekeraar moet de verzekerde in dat geval uitdrukkelijk om toestemming vragen.

Terugbetalen

De uitspraak volgt op basis van enkele klachten van consumenten over sterke premiestijgingen. In het ene geval betrof het een premiestijging van ruim 20%, in het ander een stijging van maar liefst 173%. De verzekeraars moeten de teveel betaalde premie terugbetalen aan hun verzekerden.

Zorgverzekeringen

Volgens het Kifid is de uitspraak belangrijk voor consumenten omdat het de juridische kaders aangeeft waarbinnen verzekeraars kunnen bewegen. Het klachteninstituut benadrukt dat de premiestijgingen van zorgverzekeringen niet onder de uitspraak vallen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.