Bosbrand op vakantie. Wat vergoeden uw verzekeringen?

Op meerdere plaatsen in Zuid-Europa woeden hevige bosbranden. Stel dat u schade ondervindt door dit natuurgeweld of uw reis moet of wilt annuleren. Wat vergoeden uw verzekeringen dan precies?

Blusvliegtuig blust bosbrand
Nieuws
Datum: 28-07-2017

De belangrijkste twee verzekeringen in dit verband zijn uw reis- en uw annuleringsverzekering. De dekkingen van deze verzekeringen kunnen van verzekeraar tot verzekeraar en van polis tot polis sterk verschillen. Sommige reis- en annuleringsverzekeringen vergoeden zeer ruim, andere juist niet.

Annuleren

Een voorbeeld ter illustratie. U heeft een vakantie geboekt middenin een gebied dat door bosbranden wordt geteisterd. Daarom wilt u de boeking annuleren. De meeste annuleringsverzekeringen vergoeden de kosten echter alleen als het niet mogelijk is om in de accommodatie te verblijven en er geen alternatieve accommodatie beschikbaar is.

Omboeken

Als u uw reis via een touroperator heeft geboekt, is het in zo’n geval verstandig om contact op te nemen met de desbetreffende reisorganisatie. De kans bestaat dat die uw vakantie voor u kan omboeken naar een andere bestemming.

Onbereikbare bestemming

Ook als u uw reisbestemming niet kunt bereiken of wanneer u vertraging oploopt, kunt u maar zelden een beroep doen op uw annuleringsverzekering. In het laatste geval kunt u soms wel een vergoeding voor extra verblijfskosten krijgen vanuit uw reisverzekering.

Schade aan uw spullen

Als u door brand schade oploopt aan de spullen die u mee heeft genomen op vakantie, kunt u in de meeste gevallen terugvallen op uw reisverzekering. Die moet dan wel een bagagedekking hebben. Let op, er gelden maximale vergoedingen. Niet alleen voor het totaal, ook voor losse onderdelen zoals smartphones, tablets, computers, camera’s, sieraden en zonnebrillen.

Auto, camper en caravan

Schade door natuurrampen is verzekerd via de auto-, caravan- of camperverzekering. Voor auto en camper geldt dan wel dat het voertuig verzekerd moet zijn met een beperkte of volledige caso dekking. Verder kan het zo zijn dat u recht heeft op – bijvoorbeeld – vervangend vervoer en/of een vergoeding ontvangt voor een alternatieve accommodatie.

Voorwaarden goed controleren

Het loont dus de moeite om de voorwaarden van uw reis- en annuleringsverzekeringen regelmatig tegen het licht te houden. Zo kunt u onaangename verrassingen voorkomen.

Heeft u een vraag over één van uw verzekeringen of twijfelt u of u wel passend verzekerd bent? Bel of mail ons dan gerust. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.